- Hvorfor du får fyringsforbud
- Hvordan du enklest kan fikse problemet
- Hva du må gjøre nå

Når du får fyringsforbud, er det lett å bli usikker – hva skal du gjøre?
Her får du svaret på hva det betyr, hvorfor det skjer – og hva du trygt kan gjøre nå.
Har du fått beskjed fra feieren om at du har fått fyringsforbud? Da er du ikke alene. Hver uke får boligeiere i Norge dette varselet, og for de fleste kommer det som en overraskelse.
Det kan være vanskelig å forstå hva som er galt, hva som kreves for å fikse det – og hvilke alternativer som finnes. Mange føler seg usikre, utsetter avgjørelser eller blir sittende og lete planløst etter informasjon på nett.
Denne artikkelen er laget for å gi deg kunnskapen du trenger for å ta et trygt og godt valg. Her lærer du hva fyringsforbud innebærer, hvordan skorsteinen din fungerer, hvorfor den svekkes over tid – og hvorfor rehabilitering med stålrør er en trygg, moderne og godkjent løsning som gir deg både sikkerhet og fleksibilitet i boligen.
Hva betyr egentlig et fyringsforbud?
Fyringsforbud betyr at skorsteinen din ikke lenger er trygg å bruke. Om du er uheldig kan du ved videre bruk oppleve brann i boligen. På den positive siden kan de aller fleste piper rehabiliteres raskt og trygt med stålrør, uten å rive eller bygge nytt.
Hva innebærer det å få fyringsforbud?
Når du får fyringsforbud, betyr det at feieren har vurdert at skorsteinen din ikke lenger er forsvarlig å bruke. Det kan være flere årsaker til dette, men felles for dem alle er at det nå foreligger en reell brannfare eller funksjonssvikt i pipeløpet som må utbedres før du kan fyre igjen.
Om du lurer – du kan ikke fortsette å fyre og benytte pipeløpet. Om du med viten og vilje fyrer i en pipe med fyringsforbud og det forårsaker en brann i boligen din, vil de fleste forsikringsselskaper se på om dette kan medføre en avkortning eller fullstendig frafall av din forsikring. Det kan bli usedvanlig dyrt for deg.
Vanlige årsaker til fyringsforbud:
- Sprekkdannelser i pipen
- Kondens- og syreskader på fuger og murverk i skorsteinen
- Manglende eller feilmontert tilkobling mellom ildsted og røykgang
- For kort avstand til brennbart materiale rundt pipe eller ildsted
- Fare for at en lekkasje i pipen trekker røykgass inn i boligen
Mange av disse forholdene er skjult for det blotte øyet – du kan ikke nødvendigvis se at noe er galt. Derfor oppleves fyringsforbudet ofte som en overraskelse. Men bakgrunnen er alltid hensynet til din og familiens sikkerhet.
Hvordan fungerer egentlig en skorstein?
For å forstå hva som har sviktet – og hvordan det kan repareres – må vi først forstå hva en skorstein faktisk gjør.
En skorstein har tre hovedoppgaver:
- Den skal lede røykgass sikkert ut av boligen.
- Den skal gi ildstedet riktig trekk.
- Den skal beskytte huset mot brann.
Oppbygging av en skorstein:
- Røykgangen leder røyken fra ildstedet og opp gjennom pipeløpet.
- Murverket rundt skal tåle høye temperaturer og hindre varmespredning til andre deler av huset.
- Det er krav til luftespalter og brannsikring der pipa passerer etasjeskiller og tak.
- Det er feieluker nederst og ofte øverst for å sikre tilkomst for feierne
De fleste eldre skorsteiner i Norge er laget enten av:
- Teglstein, typisk før 1980.
- Leca-elementer, fra 1980 og utover.
Disse pipene er bygget etter datidens standard, men mange av dem dekker ikke lenger dagens krav til brannsikkerhet og materialkvalitet på grunn av elde og slitasje. De har heller ikke nødvendigvis nok avstand til brennbart materiale på grunn av ombygginger i boligen opp gjennom årene – og det er nettopp disse forholdene som utløser fyringsforbud.
De 3 viktigste årsakene til at skorsteinen svekkes over tid
Folk flest ser ikke hvorfor en pipe i mur skal kunne slites og bli dårlig. Det er jo bare mur, eller?Skader og aldring skjer gradvis og ofte uten synlige tegn. De viktigste årsakene er:
1. Kondens og sur nedbrytning
Moderne ildsteder gir lavere røykgasstemperatur enn eldre fordi de er rentbrenende og sender mer av varmen inn i rommet der du er enn opp gjennom pipa. Det skaper kondens i skorsteinen som blander seg med sot, no som blir lut – en sterkt etsende væske som over tid tærer i stykker både fuger og murstein.
2. Termisk slitasje
Når skorsteinen utsettes for gjentatte oppvarminger og nedkjølinger, oppstår mikroskopiske sprekker og riss. Over tid utvikler dette seg til lekkasjer og svekket tetthet. Er ikke skorsteinen tett lenger sier man at den “suger falsk luft”, noe som gir dårligere trekk og skaper risiko for at svært varme røykgasser under de rette forhold kan sive inn i boligen og skape brann.
3. Bygningsmessige utfordringer
Mange skorsteiner bryter med dagens krav til avstand til brennbart materiale. For eksempel bygde man før i tiden gjerne brannmurer ved å mure opp gråstein som man pusset. Slik stein leder varme inn i treverket på baksiden og kan skape brann.
Røykrør gikk gjerne fra teglpipe og rett gjennom en tømmervegg før det ledes ut gjennom brannmuren. Utenfra ser det fint ut, men med stadig oppvarming og nedkjøling synker treets tenntemperatur gradvis og treverket tar til slutt fyr, selv om det kan ta mange år før det skjer.
Det kan også være bygget skap, innredning, panel eller isolasjon for nær pipeløpet – og det gjør skorsteinen brannfarlig selv om den virker “intakt”.
Du kan rehabilitere pipen og få noen uventede fordeler – men du må velge riktig metode
Den gode nyheten er at de fleste fyringsforbud ikke betyr at hele skorsteinen må rives og bygges på nytt. I stedet kan man føre et nytt, tett og godkjent røykrør ned i eksisterende skorstein – et rustfritt stålrør.
Dette gir deg en godkjent, brannsikker pipe med bedre trekk enn du hadde før – i tillegg kan du bygge brennbart materiale inntil to av pipas fire sider. Det kan for noen bety svært mye da det åpner seg muligheter for å endre planløsning i boligen og bygge kjøkken elelr garderober i et rom selv om det er en pipe der.
Hva er rehabilitering med stålrør?
- Et fleksibelt eller modulbasert stålrør føres inn i eksisterende pipeløp.
- Røret kobles til ildstedet og tettes i bunn og topp.
- Installasjonen meldes inn til feier og godkjennes etter dagens krav.
Dette gjør pipa tett, sikker og godkjent – og det skjer ofte på én dag og det er gjort godt forarbeid og alt ligger til rette.
Dine 5 fordeler når du velger piperehabilitering med stålrør
Når pipa er rehabilitert med stålrør, endrer ikke bare sikkerheten seg – men også hvilke regler som gjelder, såkalte “oppstillingsvilkår”.
Du får:
- En godkjent og tett skorstein som tåler høy temperatur og hindrer lekkasje.
- Bedre trekk, fordi stålrør varmes raskere opp enn mur.
- Større fleksibilitet i boligen – du kan bygge kjøkkeninnredning, garderober eller panel helt inntil to sider av pipen, noe som ellers er ulovlig.
- Mer bruksareal og færre begrensninger – du kan utnytte rommene bedre uten hensyn til synlig mur eller luftespalter.
- Kort monteringstid – normalt en arbeidsdag, uten store inngrep.
Hvordan gjennomføres piperehabilitering i praksis?
- Inspeksjon eller videovurdering: Vi vurderer skorsteinen din enten via video, bilder eller inspeksjon på stedet. Hva som trengs avhenger av flere faktorer. Når du bestiller et pristilbud på piperehabilitering fra oss vil våre lokale representanter kontakte deg og ta en samtale om prosjektet som et første steg.
- Planlegging: Vi bestemmer hvordan pipen skal rehabiliteres. Dette gjøres i samråd med deg og avhengig av dine ønsker og behov samt hvilke ildsted(er) du har eller vil montere. Den absolutt vanligste metoden er syrefaste stålrør.
- Installasjon: Etter at entreprenør har fått i orden alt av søknader og godkjenninger til din kommune forberedes selve rehabiliteringen. Om alt er godt forberedt er det ofte mulig å rehabiliere en pipe pr. dag.
- Godkjenning: Vi sørger for at feier og kommune får all nødvendig dokumentasjon i etterkant av rehabiliteringen.
Du trenger ikke ta ansvar for tekniske detaljer – vi gjør det for deg. Du må bare i samtale emd oss fortelle hva du ønsker og hvordan du bruker pipen i dag.
Kanskje vil du ha tilbud fra oss på et nytt rentbrennende ildsted? Da kan du få lavere fyringskostnader, mer varme og en fin pris fordi vi kan ta rehabiliteringen og ildstedsmonteringen samtidig og sparer både tid og frakt
Veien videre – hva bør du gjøre nå?
Et fyringsforbud skaper ofte stress og frustrasjon, spesielt når man ikke vet hva som er riktig løsning. Og det er fullt forståelig. Du har fått beskjed om at pipa ikke lenger er trygg, men du vet ikke hvem du kan stole på, hva det koster, eller hva som skjer videre.
Derfor har vi gjort det enkelt for deg:
- Du fyller ut skjemaet og ber om et uforpliktende pristilbud.
- En av våre godkjente lokale representanter tar kontakt og forklarer alt.
- Du får et konkret forslag, en god pris og en forståelig plan.
Resten ordner vi.
Ikke utsett det – du har alt å vinne
Jo lenger du venter med å løse et fyringsforbud, jo større blir usikkerheten.
Du kan ikke bruke ildstedet, du mister komfort og verdi – og du risikerer at skadene blir verre.
Ved å bestille en vurdering nå, får du:
- Trygghet
- Oversikt
- En løsning
Og kanskje aller viktigst: du får pipen tilbake i drift – trygt og lovlig.


